G Belgesi & G İşareti


                                                                        
“G İşareti”, ülkemizde “CE İşaretine tabi olmayan” Yapı Malzemelerinin piyasaya arzında zorunlu olan bir belgedir. Yapı Malzemelerinin, ulusal teknik şartnamelere uygun olarak üretildiğinin, uygunluk teyit sistemlerinden ilgili olanına göre değerlendirilerek, ilgili yönetmeliğin bütün hükümlerini karşıladığını ifade etmek üzere malzemeye, malzemeye iliştirilecek etiket üzerine, ambalaja veya ilgili ticari dokümanlara iliştirilerek kullanılır.

G İşareti Ürüne Nasıl İliştirilebilir?

Ürünün G İşareti ile beyan edilecek performans değerleri, tabi olduğu ulusal standarda (veya standardın bulunmaması durumunda ise bir ulusal teknik onaya) göre uygunluğu değerlendirilerek teyit edilir.

Ulusal standarda göre yapılacak değerlendirme, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından ilgili ürün bazında görevlendirilen Uygunluk Değerlendirme Kuruluşlarınca “G Uygunluk Belgesi” verilmesi şeklinde gerçekleştirilir.

G İşareti Hangi Malzemeler İçin Zorunludur?

Yönetmelikte G İşaretine tabi yapı malzemeleri, bina ve diğer inşaat mühendisliği işlerini içeren yapı işlerinde kalıcı olarak kullanılan ve “CE’ ye tabi olmayan ürünler” olarak tanımlanmaktadır.              

Beton ve inşaat demiri, bu tanıma giren yüzlerce malzeme içinde en önemlileri olarak ön plana çıkmaktadır.                                                                                                                                            

Uygunluk onay düzeylerine göre Üretici ve Uygunluk Değerlendirme Kuruluşunun görevleri aşağıdaki tabloda gösterilmektedir.

BİZDEN HABERLER

E-Bülten Kayıt

Firmamızdan haberder olmak için bültene kayıt olabilirsiniz.